Olisiko jo aika luopua pakkoruotsista?

Viime päivinä on taas käyty vilkasta keskustelua pakkoruotsista ja sen poistamisesta. Syynä tällä kertaa elinkeinoelämän tarpeet itärajalla, jossa mm. myyjien venäjänkielentaidolla olisi käyttöä venäläisten turistivirtojen jatkuvasti kasvaessa. Joissakin Itä-Suomen kouluissa onkin haettu erityislupaa, jotta oppilaat voisivat opiskella ruotsin sijaan venäjää. Ketään tuskin yllätti, että pitkän hakuprosessin päätteeksi näytettiin punaista valoa.

Itse olen ehdottomasti pakkoruotsin lakkauttamisen kannalla. Olemme tällä hetkellä historiamme vankeja ja käytämme arvokkaita resursseja ”toisen kotimaisen” opiskeluun. Eli kielen, jota puhuu äidinkielenään suunnilleen yhtä paljon kuin suomeakin. Kummallakaan kielellä ei tee yhtään mitään, kun poistumme maan rajojen ulkopuolelle. Markkinanakin Ruotsi on niin pieni, ettei sitä voi käyttää perusteluna (vertaa vaikkapa Saksaan tai Kiinaan).

Mitä sitten pakkoruotsin tilalle? Mahdollisuus ruotsin kielen opiskeluun voisi säilyä jatkossakin. Pakkoruotsista olisi tehtävä ensisijaisesti vapaaehtoista opiskelua koko Suomessa – ne, ketkä eivät koe ruotsia hyödylliseksi, voisivat opiskella jotain muuta. Tarjolla tulisi olla vanhojen kestosuosikkien (saksa, ranska) lisäksi myös ainakin espanja, venäjä ja kiina.

Tällä muutoksella nostettaisiin oppilaiden motivaatiota ja parannettaisiin Suomen ja suomalaisten mahdollisuuksia menestyä globaalissa kilpailussa, joka vain kovenee tulevaisuudessa.

Toivottavasti teemme järkeviä päätöksiä jo lähivuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *