Raspberry Pi tuli taloon

(c) Farnell

Raspberry Pi ei tietotekniikkaan perehtyneiden keskuudessa juuri esittelyitä kaipaa. Kyseessä on siis luottokortin kokoinen, kiitettävillä laajennusmahdollisuuksilla varustettu ja versiosta riippuen vain 25-35 euroa maksava tietokone (lue lisää: Raspberrypi.orgWikipedia, Hilavitkutin, Verteksi-blogi). Seurailin Raspberry-huumaa pitkään sivusta, mutta murruin lopulta ja päätin hankkia laitteen ihan puhtaasta mielenkiinnosta ja kokeilunhalusta. Ajatuksena on parkkeerata laite olohuoneeseen niin, että voin käyttää 40-tuumaista HD-televisiota näyttönä ja komentaa laitetta sohvalta käsin. Käyttöä ajattelin löytyvän web-selailusta, irkkauksesta ja videotoistosta.

Raspberry Pi toimitetaan ilman virtalähdettä tai mitään muutakaan lisälaitetta, eli jokainen hankkii erikseen tarvitsemansa tarvikkeet. Rakentelin oman ”starterkittini” Farnellin ja Verkkokaupan valikoimista:

Raspberry Pi Model B 512MB (Farnell), 36,27€
Multicomp -kotelo, läpinäkyvä (Farnell), 5,94€
Rapoo 2700 langaton näppäimistö kosketuslevyllä (Verkkokauppa.com), 49,90€
Fuj:tech HDMI -kaapeli (Verkkokauppa.com), 9,90€
Netwjork Pico 150Mbps – USB langaton WLAN-sovitin (Verkkokauppa.com), 13,90€
Transcend 16GB Class 10 – SDHC-muistikortti (Verkkokauppa.com), 19,90€

Yhteensä koko setille tuli hintaa 135,81€, eli loppujen lopuksi ei tästä ihan superhalpaa tietokonetta rakennettukaan :). Median pyörittämiseen olisi sopinut jopa paremmin AppleTV + XBMC ja hintakin olisi ollut vain satasen.

Raspberry Pi ja olohuoneen Sony 40″ FullHD

Asennus sujui melkein ongelmitta (niistä ehkä myöhemmissä kirjoituksissa). Seuraavaksi mietiskelemään niitä oikeita käyttökohteita.

Lisätietoa hankintojen ja asennuksen tueksi:
Yhteensopivat SD ja SDHC -kortit
Tuetut USB-näppäimistöt
Raspbianin asennus SD-muistikortille

 

5 vastausta artikkeliin ”Raspberry Pi tuli taloon

 1. Hei! Olen hankkimassa Raspberry Pi:tä, ja huomasin että sinulla on käytössä tuo Verkkokauppa.comin Netwjork PICO Wlan. Toimiiko ko. sovitin hyvin RPIn kanssa, ja kuinka haastava asennusprosessi oli?

  • Hei Matti,

   Netwjork Pico toimii itselläni moitteetta ja asennuksessakaan ei ollut mitään isompia ongelmia. Ainoa haaste oli se, etten saanut Picoa toimimaan Raspbianin installerissa eikä ethernet-asennus ollut vaihtoehto. Nopea ratkaisu oli tehdä SD-kortille image, jonka jälkeen Picokin alkoi toimimaan automaattisesti.

 2. Päivitysilmoitus: Raspberry Pi – ensikokemukset | Antti Lihavainen | blog

 3. Terve. Eksyin sivulle myöskin tuon verkkokaupan WLAN-sovittimen yhteensopivuutta pohtiessani.

  Mediakeskuskäyttöön raspberry lienee parhaimmillaan raspbmc-distribuutiolla varustettuna. Jos televisiossasi on tarpeeksi uusi versio HDMI:stä, pystyy periaatteessa kaiken mediatoiston hoitamaan alusta loppuun suoraan television omalla kaukosäätimellä, jonka nuolipainikkeet ja ok/back -painikkeet televisio välittää edelleen raspberrylle HDMI:n kautta. En ole varma onnistuisiko sama raspbian+xbmc-kombinaatiolla, ainakaan ilman ylimääräisiä kikkailuja.

 4. Ihan mielenkiintoinen härveli.Itse ajattelin noiden rajallisten suoritusarvojen takia pelkkään nettikäyttöä varten(adobe,jawa,ehkä flash).Tuosta puolesta on ollut aika vaihtelevaa keskustelua soveltuvuudesta.
  Tuosta ethernet puolesta ja toimivuudesta vähän myös askarruttaa , wlan tuntuu olevan suosiossa.Kuinka hyvin tukee noita langattomia näppiksiä(pitääkö android/ääkköset unohtaa).Vähän tässä pohdiskelin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *